ΝΕΑ

 

Στο Πάπιγκο το Κέντρο του Γεωπάρκου Βίκου - Αώου

 
 
Πάπιγκο Ιωαννίνων
 
 
 
Στο Μεγάλο Πάπιγκο λειτουργεί το νέο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου Βίκου - Αώου.

Το γεωπάρκο έγινε μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων το 2010.

Καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και χαρακτηρίζεται από το τραχύ και εντυπωσιακό ανάγλυφο των βουνών της Πίνδου. Ο Σμόλικας (2637μ.), το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, καθώς και η Τύμφη με το εντυπωσιακό και πασίγνωστο φαράγγι του Βίκου και Αώου περιλαμβάνονται σε τα όρια του γεωπάρκου.

Η περιοχή περιλαμβάνει αρκετούς παραδοσιακούς οικισμούς και μνημεία που χρονολογούνται από το 14ο αιώνα, ανάμεσα στα οποία μοναστήρια, σχολεία, εκκλησίες, και πετρόκτιστα γεφύρια.
 
 
 
 
Το γεωπάρκο του Βίκου - Αώου είναι από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Ελλάδας όσον αφορά στην αισθητική αξία του τοπίου και το εύρος των γεωδυναμικών διεργασιών που την επηρεάζουν.

Όλες αυτές οι διεργασίες έχουν σχηματίσει ένα μεγάλο αριθμό γεωτόπων ανάμεσα στο πανέμορφο τοπίο της Πίνδου με μεγάλη επιστημονική, ερευνητική και αισθητική αξία. Η παρουσία του νερού είναι παντού εμφανής, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη σημαντικών ποταμών, ρευμάτων και υδροφορέων. Ιδιαίτερα στην οροσειρά της Τύμφης συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός από απότομα γκρεμνά, φαράγγια, παγετωνικές λίμνες, πηγές και ποτάμια με κρυστάλλινα νερά.

Αειθαλής βλάστηση που αποτελείται κυρίως από βελανιδιές, πουρνάρια και φυλλοβόλες δρυς συναντώνται στα χαμηλά υψόμετρα, ενώ στα μεγαλύτερα κυριαρχούν τα κωνοφόρα με τη μαύρη πεύκη και τα έλατα. Οι κορυφογραμμές αντίθετα χαρακτηρίζονται από αλπικά λιβάδια και τη βαλκανική πεύκη.

Αυτό το εξαιρετικό τοπίο χαρακτηρίζεται, επίσης, από μεγάλο ενδημισμό της χλωρίδας και της πανίδας. Πάνω από 2000 είδη φύονται στην περιοχή, μερικά από τα οποία πολύ σπάνια ή ενδημικά και επίσης πάνω από 300 είδη σπονδυλωτών.

Ανάμεσα σε αυτά, η αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα, ο χρυσαετός και ο αλπικός τρίτωνας προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πηγή:
http://www.epiruspost.gr

 

Εξωραϊστικός Σύλλογος Παπίγκου (Οκτώβριος 2015)

 
 
Πάπιγκο Ιωαννίνων
 
 
 
O Εξωραϊστικός Σύλλογος Παπίγκου (ΕΣΠ), στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πληροφόρησης - ευαισθητοποίησης των περιπατητών, τοποθέτησε 22 πινακίδες ενδεικτικές του είδους των δέντρων που συναντά κανείς μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Παπίγκου. Τώρα ο μικρός περίπατος ανάμεσα στα δύο χωριά έγινε επιμορφωτικός!!!

Πηγή φωτογραφίας:
Εξωραϊστικός σύλλογος Παπίγκου

Τα βουνά της Ελλάδας προσφέρονται για δραστηριότητες όλο το χρόνο και για όλες τις προτιμήσεις. Δείτε το βίντεο που τραβήχτηκε στην περιοχή μας (συμπρωταγωνιστούν κάτοικοι του χωριού!!)
 
 
 
 

TGR's Guide to Skiing With Greek Gods

 
 
facebook